Викторина посветена на 144 години от Априлското въстание

На 28.04.2020г. в СУ“Св. св. Кирил и Методий“ се  проведе викторина  по повод 144 години от избухването на Априлското въстание.

Мероприятието  се  осъществи  онлайн  в платформата  на   Microsoft Teams. Като начало бе представена презентация, която участници и гости изгледаха с интерес.

Втората част бе състезателна и сили премериха два отбора, съставени от ученици от 6 и 7 клас от нашето училище. Участниците показаха добра подготовка и задълбочени знания по темата .

Викторината бе проведена с цел да затвърди убеждението на участници и гости , че „Априлското въстание (1876) без съмнение е връх в българската национално-освободителна идеология. Това е най-крупната въоръжена изява на българската национална революция.

Няма да е пресилено, ако заявим, че е необходимо и нужно да търсим корените на нашето освобождение не в Руско-турската война (1877-1878), а именно в саможертвата на апостолите и участниците в Априлското въстание, които превръщат каузата си в движеща сила за решението на българския въпрос.

В своята същина и по своята значимост, само по себе си, Априлското въстание е съизмеримо само с руската освободителна война, като път за постигане на свобода и откъсване от хомота на турското владичество.”

Участниците бяха наградени от ръководството на училището с   подаръчни ваучери за покупка на книги от Ciela.

Категории: Uncategorized

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *