Над 250 души гледаха лайв във фейсбук уебинар с участието на педагогическия съветник на СУ „Св.св. Кирил и Методий” и журналист от „Карнобатски глас”.

На 30.04.2020г се проведе уебинарът „Млади репортери за местна демокрация“. Проектът се изпълнява от Дружеството за ООН в България в партньорство с Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани“. В него участват преподаватели, ученици и журналисти от пет града в страната – Варна, Велико Търново, Карнобат, Монтана и Пловдив. Експерти по проекта са проф. Петранка Филева, проф. д-р Мария Нейкова и ас. д-р Илия Вълков.
Основна цел на проекта е подобряване демократичната култура и гражданска осведоменост. За постигането на тази цел, Дружеството за ООН в България (ДООНБ) и Фондация “За ново партньорство в журналистиката” сформират 5 пилотни екипи от педагози и представители на медии. Две важни стъпки към реализирането й са подобряване на медийната грамотност и гражданска активност.
Модератор на дискусията бе Илина Мутафчиева, която е и ръководител на „Млади репортери за местна демокрация“. В разговора се включиха още г-жа Анелия Митева (Езикова гимназия „Иван Вазов“, гр. Пловдив), г-жа Димитрана Георгиева (ПМПГ Монтана) , г-жа Ирина Танева (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат), г-жа Мария Джамбазова (Център за личностно развитие и подкрепа, гр. Велико Търново), г-жа Михаела Димитрова (Професионална техническа гимназия, гр. Варна), Мария Тодорова (Prizni.bg), Руслан Йорданов (Plovdiv24.bg) и Яна Танева-Малчева (в-к Карнобатски глас).
Педагозите очертаха нуждата от повишаване медийната грамотност още в училище, когато младите хора биват повлиявани от медиите и самите те могат да бъдат медии. Представителите на местни медии определиха участието на младежите в политическия живот като съществено важна част от развитието на едно общество.
Гимназисти от образователните институции партньори ще имат възможността да влязат в ролята на журналисти, които активно да изразяват своята гражданска позиция чрез създаване на журналистически материали, посещавайки сесиите на местната власт за техния град. Това ще стане в следствие на дейностите като срещите с журналисти и семинарът, който ще се проведе от педагози и представители на местните медии, където по-късно трибуна за изява ще получат в училищните вестници, подкрепени от ДООНБ, както и в медията UNA News България.
Г-жа Ирина Танева, която е психолог в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат, сподели, че за тях освен възможността на учениците да бъдат част от глобалния свят е важно и как самите те разчитат посланията на медиите. Тя наблегна на факта, че освен да учат, учениците трябва да бъдат критични към съдържанието, което получават и да правят разлика между достоверните източници на информация и фалшивите новини. Според нея, трябва да се даде възможност на младежите да участват в процесите.
Ас. д-р Илия Вълков, с над 10-годишен опит като политически журналист, отбеляза, че лично за него, проектът е изключително полезен и се надява да мотивира и стимулира местните медии.
Илина Мутафчиева обобщи думите на ас. д-р Вълков с мотото на проекта – “Правото на информация е валута на демокрацията“.
Като лектор в катедрата „Медии и обществени комуникации“ към УНСС, ас. д-р Илия Вълков, който работи с поколението Z, сподели, че студентите „разбират света през новите технологии, не толкова през политическите идеологии.“ За него, „Те като че ли разбират света по един доста по-различен начин заради това, че не са живели във време на ограничения. Имат огромен интерес към света, в който живеем, но има липса на критичност към обществото и държавата, която обитаваме. Мислят в рамки “тук и сега” и близка перспектива. За да удължим тази перспектива трябва да създадем у тях критично мнение и усещане.“
Активно участие взеха и представители на местни медии в три от населените места – Карнобат, Монтана и Пловдив, които изразиха нетърпението си да работят заедно с младежите.
Руслан Йорданов от „Plovdiv24“ определя учениците днес като умни и мислещи на глобално ниво, но и малко нетърпеливи. Той сподели, че в досегашната си работа е забелязал, че „партньорството с ученици в местни медии дава неоспоримо добри резултати“. Младежите разбират най-добре интересите и нуждите на връстниците си, което е изключително важно в медийния бранш.
Кристин Красимирова от Дружеството за ООН в България и координатор на проекта „Млади репортери за местна демокрация“ представи резултатите от първата дейност по проекта. Онлайн проучване, което цели да установи до каква степен се засягат теми, свързани с демократичната култура и гражданска осведоменост в училищния живот, засягайки ресори като демокрация, местно участие, ученическо самоуправление, права на човека и медийни навици. Анкетата е проведена сред 117 ученици в 5-те града през периода февруари-март.
Данните сочат, че макар учениците, на пръв поглед, да са съгласни, че разбират понятия като „демокрация“, „граждански права“ и „фалшива новина“, срещат трудност при определянето им в дадени ситуации. По-голямата част от участниците в анкетното проучване осъзнават, че те са носители на промяната към по-добро в национален и световен мащаб.
Много от учениците знаят, че мнението им и последващи действия не бива да накърняват правата на другите. 64% са „съгласни“ и 21% „донякъде съгласни“, че могат да получат знания и умения, включвайки се в различни форми на обучение в свободното си време. Това може да се разгледа като положителен показател, че са отворени към идеята за нови форми на обучение и запълване на свободното време с полезни за тях неща. Що се отнася до каналите, от които се информират, водещо място заемат социалните мрежи и телевизията, докато местните медии и радиото остават на заден план.
Проф. Петранка Филева, дългогодишен преподавател в СУ и УНСС, обясни, че при разписването на проекта са заложили на „идеята за достъп до информация и на това учениците да научат какви са правилата и какви са каналите за достъп до официална информация.“
В тази връзка преподавателите изказаха мнение, че от сегашния си опит с местните общини, не е имало проблем учениците да ги посещават. Според тях, младите хора ще имат възможността да присъстват на сесиите на общинските съвети, както е заложено в проекта, за да добият по-добра представа за процесите, които се случват в местната власт и възможността да отразят тези процеси през погледа на заинтересовани младежи.
Г-жа Мария Джамбазова, която е ръководител на Клуб за ООН във Велико Търново, счита за най-интересно и ефективно за гимназистите, с които тя работи, симулациите Модел ООН и пр. Г-жа Джамбазова не пропусна да отбележи и дебатите, които се организират от клуба.
Предстои изготвяне на наръчник с добри практики „Млади репортери за местна демокрация“, което ще бъде разпространено в над 100 учебни заведения в България.
В края на дискусията Илина Мутафчиева отправи като предизвикателство към всички ученици, участващи в проекта да изпратят на организаторите поне по една добра новина, случила се на местно ниво през периода на изолацията като обеща те да бъдат публикувани с хаштаг #младирепортери.
„Изберете своята дестинация, начертайте пътната карта и подбирайте компанията си.“, насърчи Кристин Красимирова.
СУ „Св.св. Кирил и Методий”гр. Карнобат вече беше „герой” в UNA NEWS със статия за Ирина Танева
Събитието е отразено от Ива Иванова в новинарската страница на Дружество за ООН.

Категории: Uncategorized

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *