Да странстваш и да се разходиш в  един от най-големите, най-старите в света художествени и културно-исторически музеи в света – Ермитаж, намиращ се в Санкт Петербург (Русия), по време на карантина, звучи невероятно и налудничаво дори на теория. На практика, обаче, се оказа съвсем лесно и достъпно. Това невъзможно, на пръв поглед пътешествие, успя да направи преподавателката по руски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат – Мима Бенчева заедно с учениците от X „б“ клас в открития си урок. Ограничената физическа свобода не попречи на учителката и нейните възпитаници да пребродят голяма част от огромното здание – не как да е, а виртуално.

   Общата площ на музея е 127 478 m².  Дължината на близо 400-те зали е 22 километра. Твърди се, че ако посетителят прекарва по 1 минута пред всеки  експонат, ще му бъдат необходими 11 години, за да разгледа всичко – при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно.   

   Учениците, изучаващи руски език, успяха да направят това в рамките на един учебен час. Разгледаха едни от най-великолепните и богати сбирки от събрани и подредени еднородни ценни и интересни предмети,  свързани със световната история и култура.

   В  часа учениците научиха много любопитни неща. Бяха впечатлени от богато декорираните зали на музея, разгледаха едни от най-големите и ценни колекции в света на изобразителното изкуство. Докоснаха се до древногръцката, античната и средновековната култура, изкуството на Западна и Източна Европа, археологически и художествени паметници на Азия и Африка, на руската култура на 6 – 19 век.

  Според школниците,  да обходят музей виртуално е нещо уникално. Определят изживяването като усещане за връщане в миналото, като докосване до нещо непознато, но вълнуващо и интересно…

Категории: Uncategorized