Събитието беше официално открито на 9 юни в СУ „Св. св. Кирил и Методий” от директора на училището г-жа Маргарита Паскалева и координатора по проекта г-н Върбан Върбанов. Иновационното обучение за младежи беше на тема „Предприемачество и иновации в синята икономика”. То е по проект за сътрудничество между училища по Национална програма „Иновации в действие”. Обучението се проведе в рамките на два дни, като в него участваха ученици от: СУ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Карнобат, от СУ „Елин Пелин”, гр. Руен и  от 108 СУ „Никола Беловеждов”, гр. София. Участниците имаха възможността да покажат своите умения в областта на предприемачеството и икономиката. Те трябваше да подготвят презентации, свързани със синята икономика и да представят идеята си пред компетентно жури.

Учениците бяха разделени на четири отбора. Те имаха за задача да работят по даден казус, с помощта на ментори, да изберат ръководител и име на отбора, както и лого на проекта си. Имената на отборите бяха – „Синьо лято”, „Марела”, “Vita Blu” и “Sea squad”.

Представянето на идеите и официалното награждаване се проведе на 10 юни, в Археологическия музей. Екипите бяха подготвили креативни идеи, с които заинтригуваха журито, организаторите и гостите на събитието. Първи представиха идеята си отбор „Синьо лято”. Техният проект, под наименованието „Комплекс Атлантида”, е свързан с изкуствено създаден басейн, целта на който е размножаване и запазване на морската популация. Идеята на отбор „Марела” бе свързана с това да реставрират изоставен кораб, задвижващ се с биогориво. От „Vita Blu”  бяха измислили идея, свързана с поставянето на филтри, зареждащи се от слънчеви батерии, прочистващи водата, без да застрашават живота на морските обитатели,. Четвъртият отбор „Sea squad” беше заложил на идеята за създаване на пречиствателна станция, представляваща широка тръба, изсмукваща отпадъците от моретата, реките, езерата и океаните и съответно рециклиране на отпадъците.

Към отборите бяха задени въпроси от жури и публика, с цел да се предизвикат техните комуникационни умения. Всеки екип успя да отговори изчерпателно и да защити идеята на проекта си.

Компетентното жури в състав: Христо Узунов, специалист по Връзки с обществеността към НАП-Бургас, Стефка Иванова – зам.-кмет на община Карнобат, Румен Райнов, специалист по микробизнес в Райфайзенбанк и  Даниела Крумова, зам.-директор в СУ”Св. св. Кирил и Методий” трябваше да оцени отборите и да избере победител. Те се затрудниха при избора на най-добра идея, тъй като всички участници се представиха отлично.

Наградата за най-добра идея за проект, свързан със синята икономика, получи отбор «Синьо лято». Те впечатлиха журито със своето креативно мислене, комуникативни и презентационни умения. Г-жа Паскалева поздрави участниците за доброто представяне, организаторите за добрата подготовка и журито, избрало победителите и пожела на всички едно прекрасно синьо лято, изпълнено с много емоции и успехи.

Целта на иновационното обучение е да запознае младежите с предимствата на работата в Синята икономика, обхващаща икономическите дейности, свързани с океаните, моретата и бреговете. В нея развиват дейност различни предприятия – от такива с дейност в морската среда до предприятия на сушата, произвеждащи стоки или услуги, свързани с морската икономика.

Категории: Uncategorized

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *