Иновативно училище СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Карнобат за поредна година се включи в НП „Иновации в действие“ към дейност „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“.Дейността позволява обмен на иновации между иновативни училища и такива училища, които не са в списъка на иновативните училища, но са включени в НП.

Наши партньори по програмата за 2021/2022 учебна година са :

Иновативно училище:

СУ „Елин Пелин“ , Руен

Неиновативни училища:

СУ „Иван Вазов“ , Поморие

СУ „Никола Войводов“ , Враца

Участниците – ученици от IX, X, XI клас, работиха по тема „Карнобат – магията е тук.“ Разделени в екипи, с помощта на ментори, те трябваше да заснемат видео, което да представи историческите и културни забележителностите в Карнобатския край. За целта учениците посетиха: къща – музей „Димитър Полянов“, църковен храм „Св. Йоан Богослов“, Археологически музей Карнобат, където изслушаха беседи от музейните служители. Въз основа на своите записки, снимки и видеа на интересните обекти те имаха 4 часа да изпълнят поставената задача.Готовият продукт – до 120-секундно видео, те трябваше да качат в YouTube.Целта на видеата е да привлекат потенциални туристи да посетят историческите и културни забележителности в Карнобат, да бъдат достъпни и на английски език, да представя Карнобат като атрактивна туристическа дестинация. Съдържанието на цялостна концепция трябва да носи идеята за история, легенда, приказка. Отделно да е завладяващо, динамично, да предизвиква силни положителни емоции у зрителите и желание „веднага“ да посетят Карнобатския край.Задължително условие е историческите събития да са отразени правилно, адекватно и да носят посланието „открийте-посетете-почувствайте-изживейте“.

Готовите продукти отборите представиха пред жури: Ваня Иванова – старши експерт в ЦКБ гр.Карнобат, д-р Росица Христова – в.и.д. Директор Исторически музей гр. Карнобат, Доц.д-р Милен Велев – ръководител катедра “ Икономика и организация на туристическото обслужване“, Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ Бургас, Даниела Крумова – заместник-директор в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ , Карнобат.

На първо място бе класиран видеоклипа на отбор „Невероятната шесторка“ – Даниела Върбанова, Савина Върбанова, Ахмед Ахмед, Георги Венков, Александър Георгиев, Емануела Димитрова.

Част от програмата на Иновативно училище СУ „Св.св. Кирил и Методий“ бе и открит урок в III „а“ клас , с класен ръководител Парашкева Кибритева .

Какво означава дизайн мислене? Това е метод на университета Станфорд, който се използва в световен мащаб за иновации и креативност, който решава човешки проблеми по нов и различен начин. Затова се използва от множество технологични лидери, стартиращи компании, държавни институции и социални организации. Малките Дизайн шампиони от III „а“ клас работят по този проект трета година. Всяка учебна година участват в седем различни мисии, по една на месец, учат и се забавляват. В последното за тази година предизвикателство те имаха и специални гости – преподаватели от Враца, Руен и Поморие. На тях представиха втория ден от мисия Автомобилен дизайнер – проектираме семейна кола. Децата се запознаваха с работата на автомобилните дизайнери, като проследиха работното им пространство и работния им процес. Дискутираха ключови за историята дизайнери и предизвикателствата, с които е трябвало да се справят. Разгледаха еволюцията на автомобилите и днешните типове автомобили със специален фокус върху семейните коли в детайли. Изработиха собствен аксесоар и в игра пробваха различни ситуации на пътя. Това е само една от техниките на Дизайн мисленето, в която четирите екипа автомобилни дизайнери трябваше да се поставят в обувките на автомобилния водач и пътниците. По време на симулационната игра те се опитаха да пресъздадат ситуацията реалистично, и всеки екип имаше по една-две истински весели минути. Засега иновативното обучение се провежда експериментално в часовете за занимания по интереси, но това е обучението на бъдещето. Защото въвличането на децата в проекти изгражда ключови житейски умения, стимулира креативността им, помага им да работят заедно в екип, насърчава ги да си представят света по нов начин и да опитват да го променят със собствените си решения.

Категории: Uncategorized

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *