Националната програма „Иновации в действие“ дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и наблюдение на иновации. Целта е да бъде споделен добрият опит между училищата.

Гостите от СУ „Елин Пелин“ – Руен, СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Самуил, СУ „Васил Левски“ – Опака бяха посрещнати в STEM центъра на СУ „Св.св. Кирил и Методий“. С помощта на преподавателите и учениците, те бяха запознати с възможностите, която предлага иновативната учебна среда, включваща виртуална реалност. 

Учениците бяха разпределени в екипи и участваха в Иновационен лагер на тема „Здравословно хранене: Храната на бъдещето в нашия град“ – казус предоставен от JA Bulgaria .

Иновационният лагер на JA Europe е интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване. Казусите, които решават, са в разнообразни сфери, като например кръгова икономика, социално
предприемачество, зелено предприемачество, здравословното хранене, управление на финанси и много други. Учениците са разделени на отбори и трябва да предложат решение, като разполагат с информация (чрез достъп до интернет) и компютърни ресурси. В България иновационни лагери за ученици се провеждат от 2008 г.

Учениците имаха възможност да посетят най-големият производител на хляб и тестени изделия в общината „Диамант – 99“ ЕООД. Манол Дончев запозна участниците с цикъла на производство. Разказа за предизвикателствата, които стоят пред предприемачите в малкия град и отговори на многобройните въпроси на любопитните участници.

Пред жури в състав Мариана Стефанова – заместник-директор в СУ „Св.св.Кирил и Методий“,Карнобат , Манол Дончев – заместник управител на „Диамант- 99“ ЕООД, Анифе Ахмед – страши учител по биология и здравно образование в СУ „Елин Пелин“, Руен и Румяна Борисова – старши учител по биология и здравно образование в СУ „Васил Левски“, Опака , екипите представиха своите проекти. С минимална преднина спечели отбор “ Здравословните пионери“ – Севина Йорданова, Елиз Незир, Азра Якуб, Смаил Хасан, Фериде Халил, Беигю Басри.

На финала Манол Дончев обяви конкурс с парични награди за учениците . Побързайте да бъдете част от предизвикателството!

Категории: Uncategorized

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *